Grzybek tybetański ma postać małych galaretowatych grudek podobnych do różyczek kalafiora o wielkości od 3 - 20 mm.

grzybek_tybetanski.jpg

Przy jego pomocy można przygotować pyszny i zdrowy domowy kefirowy napój. Kefir fermentowany grzybkiem tybetańskim to cenne źródło probiotyków. Jego dobroczynne działanie docenili tybetańscy mnisi. Dzięki spożyciu takiego kefiru cieszyli się oni zdrowym i długim życiem, dlaczego? Bo napój przyrządzony na grzybku zawiera bakterie kwasu mlekowego oraz drożdże i żywe kultury bakterii, jest bogaty w białka, wapń, witaminy z grupy B: B1, B5, B7, B12, niacynę, kwas foliowy, witaminę K, fosfor i magnez. Grzybek pozwala cieszyć się smakiem kefiru bez konieczności używania do jego produkcji mleka pochodzenia zwierzęcego, co jest istotną informacją dla wegan oraz dla osób z nietolerancją białka mleka krowiego. W takim wypadku najlepiej sprawdzają się mleka: sojowe, kokosowe oraz migdałowe.

JAK DZIAŁA TEN KEFIR ?

- poprawia przemianę materii i oczyszcza oraz odtruwa organizm
- poprawia kondycję układu krążenia
- zapobiega miażdżycy
- łagodzi dolegliwości w chorobie wrzodowej żołądka
- oczyszcza układ moczowy
- wspomaga układ nerwowy
- łagodzi problemy z bezsennością
- poprawia stan skóry, włosów i paznokci
- hamuje procesy starzenia
- wspomaga układ odpornościowy
- dostarcza witamin
- poprawia libido
- zwalcza infekcje grzybicze
- chroni przed nowotworami

Najlepiej stosować 20-dniową kurację. Wieczorem przed snem zaleca się picie odcedzonego kefiru, a po 20 dniach należy zrobić 10-dniową przerwę. Po czym cykl powtarza się od początku. Ilość wypijanego kefiru należy zwiększać stopniowo, by uniknąć rewolucji żołądkowych. Taka kuracja może trwać pięć, do sześciu miesięcy. Przerwy w kuracji zalecane są ze względu na tendencję organizmu do przyzwyczajania się a tym samym do uodporniania na działanie zawartych w napoju substancji leczniczych.

W trakcie 10-dniowych przerw hodujemy grzybka zgodnie z podanymi czynnościami (codziennie zalewamy grzybka taką ilością mleka aby mógł w nim pływać, a po upływie doby przepłukujemy letnią wodą po czym cykl powtarzamy), nawet jeśli w tym czasie nie spożywamy kefiru. W przeciwnym razie grzybek obumrze i straci swoje właściwości.

Hodowla grzybka:

- w szklanym słoiku umieścić 2 łyżeczki grzybka
- zalać szklanką nieodtłuszczonego 1,5% - 3,2% nieprzegotowanego mleka (dla wegan oraz dla osób z nietolerancją białka mleka krowiego dobrze sprawdza się mleko roślinne zwłaszcza sojowe - na 1 łyżeczkę grzybka potrzeba 150 ml mleka)
- przykryć słoik gazą i zabezpieczyć gumką recepturką
- odstawić słoik w ciemne miejsce na 24 goidziny w temperaturze około 18 - 24 stopni
- po upływie tego czasu kefir jest gotowy do spożycia, wystarczy go tylko przemieszać (nie metalową łyżką) i dokladnie odcedzić grzybka na plastikowym sitku
- kefirka opłukać letnią wodą
- cykl powtórzyć

UWAGA: kategorycznie unikać kontaktu z metalowymi przedmiotami

Nadwyżkę kefiru można wykorzystać do pielęgnacji ciała jako maseczki i odżywki.

Rumiankowa maska na paznokcie - sporządzić napar z łyżeczki lub 2 torebek rumianku, po ostudzeniu dodać 1/2 szklanki kefiru z grzybka i zanurzyć dłonie w płynie na 15 minut, spłukać i wmasować krem nawilżający.

Peeling do ciała - szklankę kefiru zmieszać ze szklanką gruboziarnistego cukru a powstałą papkę wmasować w ciało, następnie spłukać letnią wodą.

Drożdżowo miodowa odżywka do włosów - szklankę kefiru z grzybka wymieszać z łyżeczką drożdży i łyżeczką miodu, nałożyć na włosy a po 15 minutach spłukać i umyć szamponem.

Prócz zastosowania kosmetycznego kefir posiada również zastosowanie kulinarne. Oto jeden z nich:

Koktajl odchudzający z grzybka tybetańskiego - mieszamy szklankę kefiru z grzybka tybetańskiego z półową łyżeczki cynamonu, połową łyżeczki imbiru i szczyptą chili (koktajl ma także właściwości wzmacniające).

Linki do innych produktów w wersji pdf: [1] - temat zdrowia [2] - temat urody

Przeczytaj też artykuł pt. "Odporność organizmu: prebiotyk i probiotyk a mikroflora jelit"