Czym jest zakwaszenie?

Jeżeli dostarczamy do organizmu zbyt wiele kwasów, to organizm nie nadąża z ich wydalaniem, stara się je neutralizować: przekształcać w sole i odkładać. Głównym powodem zakwaszenia organizmu są nasze nawyki żywieniowe. W diecie występuje mało produktów zasadowych a zbyt duża ilość produktów zakwaszających, przede wszystkim mięs, tłuszczów, cukrów i alkoholu - to błędy, które codziennie popełniamy. Do zakwaszenia organizmu przyczyniają się również sytuacje powodujące u nas stres, otaczające zanieczyszczone środowisko (zanieczyszczona woda) - sytuacje globalne trudno nam zmienić w odróżnieniu od tych wyżej wymienionych - własnych nawyków żywieniowych.

pyskowice_sprawdzzakwaszenie.jpg

Produkty spożywcze dzielimy na trzy grupy:

  • produkty zasadowe (ziemniaki, owoce, warzywa, cebula)
  • produkty zakwaszające (mięsa, wędliny, sery, cukier, czekolada, kawa, alkohol)
  • produkty neutralne (zielona fasola, prawdziwe masło, oleje roślinne)
Zakwaszony organizm to poważny stan zagrażający bezpośrednio życiu. Długotrwałe zaburzenie równowagi kwasowo – zasadowej może zdecydowanie pogorszyć jego jakość, począwszy od obniżenia samopoczucia a skończywszy na rozwoju przewlekłych chorób!

Jak możesz sprawdzić swój poziom pH?


pyskowice_pomiarPH.jpg

Do pomiaru pH moczu służą jednorazowe paski pomiarowe. Test należy przeprowadzić przez co najmniej 2 dni 3 razy dziennie (rano, w południe i wieczorem). Normalnym stanem rzeczy jest, iż rano i wieczorem poziom pH moczu znajduje się w kwaśnym przedziale - jednak w południe odczyn pH powinien być zasadowy. Skala pH podzielona jest na odczyn kwaśny (pH 0-6.8), odczyn obojętny (pH 6.8-7.2) oraz odczyn zasadowy (pH 7.2-14). Jeśli mocz w południe ma odczyn kwaśny, może być to spowodowane spożywaniem takich produktów w
ostatnich dniach bądź może również wskazywać na ogólne zakwaszenie Twojego organizmu.

Zastosowanie:
- do czystego pojemnika zbierz świeży mocz,
- oderwij jeden z pasków do kontroli pH (ręce powinny być suche),
- zamocz pasek na sekundę w moczu,
- wyciągnij pasek (strzepnij nadmiar),
- pasek po około 2 minutach zmieni kolor* (porównaj jego kolor z kolorem na skali znajdującej się na opakowaniu),
- zużyty pasek wyrzuć

* dokładność odczytu +/-0.1pH

Wszystkich zainteresowanych pomiarem prosimy o kontakt Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

[więcej o zakwaszeniu --->  #1 #2 #3]