Jeżeli dostarczamy do organizmu zbyt wiele kwasów, to organizm nie nadąża z ich wydalaniem, stara się je neutralizować: przekształcać w sole i odkładać. Głównym powodem zakwaszenia organizmu są nasze nawyki żywieniowe. W diecie występuje mało produktów zasadowych a zbyt duża ilość produktów zakwaszających, przede wszystkim mięs, tłuszczów, cukrów i alkoholu - to błędy, które codziennie popełniamy. Do zakwaszenia organizmu przyczyniają się również sytuacje powodujące u nas stres, otaczające zanieczyszczone środowisko (zanieczyszczona woda) - sytuacje globalne trudno nam zmienić w odróżnieniu od tych wyżej wymienionych - własnych nawyków żywieniowych.
- produkty zasadowe (ziemniaki, owoce, warzywa, cebula)
- produkty zakwaszające (mięsa, wędliny, sery, cukier, czekolada, kawa, alkohol)
- produkty neutralne (zielona fasola, prawdziwe masło, oleje roślinne)
Jak możesz sprawdzić swój poziom pH?
ostatnich dniach bądź może również wskazywać na ogólne zakwaszenie Twojego organizmu.
Zastosowanie:
- do czystego pojemnika zbierz świeży mocz,
- oderwij jeden z pasków do kontroli pH (ręce powinny być suche),
- zamocz pasek na sekundę w moczu,
- wyciągnij pasek (strzepnij nadmiar),
- pasek po około 2 minutach zmieni kolor* (porównaj jego kolor z kolorem na skali znajdującej się na opakowaniu),
- zużyty pasek wyrzuć
* dokładność odczytu +/-0.1pH
Wszystkich zainteresowanych pomiarem prosimy o kontakt Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.
[więcej o zakwaszeniu ---> #1 #2 #3]