Właściwości aloesu znane są od lat. Już w Starożytności wierzono, że zapewnia nieśmiertelność, leczono nim rany, a nawet balsamowano zwłoki! Dziś w internecie można spotkać mnóstwo artykułów zapewniających, że żel można stosować na oparzenia i dolegliwości skórne, w tym łuszczycę. Sok z aloesu często kojarzony jest z kuracjami odchudzającymi i oczyszczaniem organizmu, wspomaga pracę wątroby i reguluje poziom cukru. Ponadto aloes wykazuje właściwości przeciwwirusowe, przeciwbakteryjne oraz stymulujące układ odpornościowy. To ledwie początek długiej listy cudownych właściwości tego sukulentu.
Miąższ z aloesu zawiera duże ilości witamin rozpuszczalnych w wodzie (między innymi witaminę C, kwas foliowy, biotynę oraz witaminy z grupy B – w tym B12 bardzo rzadko występującą w świecie roślinnym). Z witamin rozpuszczalnych w tłuszczach mamy tu witaminę E oraz beta karoten.
Aloes to także całkiem niezłe źródło białka oraz błonnika pokarmowowego (ponad 73 % suchej masy). Na 22 aminokwasy występujące w żywności w aloesie występuje ich aż 18, w tym 7 egzogennych (czyli tych niezbędnych).
- Szczegóły
- Kategoria: Zdrowie
- Odsłony: 2025
Prekursorem medycyny ortomolekularnej jest Linus Pauling, dwukrotny laureat nagrody Nobla.
- Szczegóły
- Kategoria: Zdrowie
- Odsłony: 2274
Jeżeli dostarczamy do organizmu zbyt wiele kwasów, to organizm nie nadąża z ich wydalaniem, stara się je neutralizować: przekształcać w sole i odkładać. Głównym powodem zakwaszenia organizmu są nasze nawyki żywieniowe. W diecie występuje mało produktów zasadowych a zbyt duża ilość produktów zakwaszających, przede wszystkim mięs, tłuszczów, cukrów i alkoholu - to błędy, które codziennie popełniamy. Do zakwaszenia organizmu przyczyniają się również sytuacje powodujące u nas stres, otaczające zanieczyszczone środowisko (zanieczyszczona woda) - sytuacje globalne trudno nam zmienić w odróżnieniu od tych wyżej wymienionych - własnych nawyków żywieniowych.
- produkty zasadowe (ziemniaki, owoce, warzywa, cebula)
- produkty zakwaszające (mięsa, wędliny, sery, cukier, czekolada, kawa, alkohol)
- produkty neutralne (zielona fasola, prawdziwe masło, oleje roślinne)
- Szczegóły
- Kategoria: Zdrowie
- Odsłony: 3028
Woda to nasz główny składnik komórek - budulec ich struktur - środowisko dla wielu ważnych procesów w naszych ciałach. To rozpuszczalnik wszelkich składników, które sobie "fundujemy" co dnia - reguluje także nasze funkcje biologiczne oraz fizjologiczne.
Wielu z Was ze względu u niej braku zapachu, barwy przypisuje jej nikłe znaczenie - co jest oceną niesprawiedliwą, bo Ona odpowiednia (Woda Strukturyzowana) i odpowiednio wypita uczyni wiele dobra dla Twojego organizmu!
A. 2 szklaneczki po przebudzeniu pomoże uaktywnić Twój organizm do działania;
B. 1 szklaneczka 30min. przed posiłkiem pomoże Tobie w procesie trawienia;
C. 1 szklaneczka przed kąpielom obniży Twoje ciśnienie krwi;
D. 1 szklaneczka przed snem uchroni Ciebie przed udarem czy zawałem.
LR Health & Beauty Zdrowa Tradycja
- Szczegóły
- Kategoria: Zdrowie
- Odsłony: 1469
- Szczegóły
- Kategoria: Zdrowie
- Odsłony: 1746
Objawy te jednoznacznie wskazują na zakwaszenie organizmu!
- Szczegóły
- Kategoria: Zdrowie
- Odsłony: 2248
- Szczegóły
- Kategoria: Zdrowie
- Odsłony: 1397
Szybko coś „przegryzamy„ a przez resztę dnia utrzymuje nas na chodzie kawa, papierosy, słodycze... Na kolację coś szybkiego potem zbyt krótki sen. To wszystko jeszcze bardziej zwiększa stres oksydacyjny! Tymczasem podczas stresu potrzebujemy przede wszystkim witamin i minerałów i pierwiastków śladowych. To dzięki nim organizm jest w stanie bronić się przed negatywnymi czynnikami i produkować niezbędną nową energię.
- Szczegóły
- Kategoria: Zdrowie
- Odsłony: 2186
Wolne rodniki są powszechnie znane i szkodliwe dla zdrowia. Nasz organizm dziennie wytwarza wiele związków tlenu wysoko reaktywnych, które są szkodliwe dla naszego zdrowia uszkadzając komórki naszego organizmu. Główną przyczyną tego stanu jest m.in. promieniowanie UV, nałóg palenia nikotyny, wszelakie obciążenia fizyczne i psychiczne oraz wiele innych.
Przeciwstawnym wolnym rodnikom są antyoksydanty, substancje je unieszkodliwiające i chroniące strukturę naszych komórek. Ich moc mierzymy w jednostce ORAC.
Jak z nimi walczyć?
- Szczegóły
- Kategoria: Zdrowie
- Odsłony: 1305
- Szczegóły
- Kategoria: Zdrowie
- Odsłony: 1510