Właściwości aloesu znane są od lat. Już w Starożytności wierzono, że zapewnia nieśmiertelność, leczono nim rany, a nawet balsamowano zwłoki! Dziś w internecie można spotkać mnóstwo artykułów zapewniających, że żel można stosować na oparzenia i dolegliwości skórne, w tym łuszczycę. Sok z aloesu często kojarzony jest z kuracjami odchudzającymi i oczyszczaniem organizmu, wspomaga pracę wątroby i reguluje poziom cukru. Ponadto aloes wykazuje właściwości przeciwwirusowe, przeciwbakteryjne oraz stymulujące układ odpornościowy. To ledwie początek długiej listy cudownych właściwości tego sukulentu.

AloeVera.jpg

Miąższ z aloesu zawiera duże ilości witamin rozpuszczalnych w wodzie (między innymi witaminę C, kwas foliowy, biotynę oraz witaminy z grupy B – w tym B12 bardzo rzadko występującą w świecie roślinnym). Z witamin rozpuszczalnych w tłuszczach mamy tu witaminę E oraz beta karoten.

Aloes to także całkiem niezłe źródło białka oraz błonnika pokarmowowego (ponad 73 % suchej masy). Na 22 aminokwasy występujące w żywności w aloesie występuje ich aż 18, w tym 7 egzogennych (czyli tych niezbędnych).

Przełomowa idea wielkiego umysłu - medycyna ortomolekularna.

Prekursorem medycyny ortomolekularnej jest Linus Pauling, dwukrotny laureat nagrody Nobla.

e-pyskowice_ortomolekularnamedycyna.jpg

Nazwa ortomolekularny pochodzi od wyrażeń „orthos” (z gr.) — właściwy, prawidłowy oraz „molecula” (z łac.) — drobina, cząsteczka, komórka. Pauling w następujący sposób opisał swoją koncepcję: „Medycyna ortomolekularna pozwala na utrzymanie dobrego stanu zdrowia poprzez zastosowanie różnych stężeń substancji, które naturalnie występują w organizmie człowieka.

Czym jest zakwaszenie?

Jeżeli dostarczamy do organizmu zbyt wiele kwasów, to organizm nie nadąża z ich wydalaniem, stara się je neutralizować: przekształcać w sole i odkładać. Głównym powodem zakwaszenia organizmu są nasze nawyki żywieniowe. W diecie występuje mało produktów zasadowych a zbyt duża ilość produktów zakwaszających, przede wszystkim mięs, tłuszczów, cukrów i alkoholu - to błędy, które codziennie popełniamy. Do zakwaszenia organizmu przyczyniają się również sytuacje powodujące u nas stres, otaczające zanieczyszczone środowisko (zanieczyszczona woda) - sytuacje globalne trudno nam zmienić w odróżnieniu od tych wyżej wymienionych - własnych nawyków żywieniowych.

pyskowice_sprawdzzakwaszenie.jpg

Produkty spożywcze dzielimy na trzy grupy:

  • produkty zasadowe (ziemniaki, owoce, warzywa, cebula)
  • produkty zakwaszające (mięsa, wędliny, sery, cukier, czekolada, kawa, alkohol)
  • produkty neutralne (zielona fasola, prawdziwe masło, oleje roślinne)
Zakwaszony organizm to poważny stan zagrażający bezpośrednio życiu. Długotrwałe zaburzenie równowagi kwasowo – zasadowej może zdecydowanie pogorszyć jego jakość, począwszy od obniżenia samopoczucia a skończywszy na rozwoju przewlekłych chorób!

Woda stanowi około 70% masy dorosłego człowieka, 75% masy dziecka, a w przypadku noworodka nawet ponad 80%.

Woda to nasz główny składnik komórek - budulec ich struktur - środowisko dla wielu ważnych procesów w naszych ciałach. To rozpuszczalnik wszelkich składników, które sobie "fundujemy" co dnia - reguluje także nasze funkcje biologiczne oraz fizjologiczne.

Wielu z Was ze względu u niej braku zapachu, barwy przypisuje jej nikłe znaczenie - co jest oceną niesprawiedliwą, bo Ona odpowiednia (Woda Strukturyzowana) i odpowiednio wypita uczyni wiele dobra dla Twojego organizmu!

Pyskowice_woda.jpg

Oto kilka wskazówek:

A. 2 szklaneczki po przebudzeniu pomoże uaktywnić Twój organizm do działania;
B. 1 szklaneczka 30min. przed posiłkiem pomoże Tobie w procesie trawienia;
C. 1 szklaneczka przed kąpielom obniży Twoje ciśnienie krwi;
D. 1 szklaneczka przed snem uchroni Ciebie przed udarem czy zawałem.

LR Health & Beauty Zdrowa Tradycja

zdrowie_krolowavera.jpg

Istnieje wiele różnych gatunków aloesu. Za „królową” aloesu uznaje się Aloe Vera Barbadensis Miller.

Jesteś ciągle zmęczona/y i osłabiona? Ewidentnie pogorszył się stan Twoich włosów skóry i paznokci? Do tego życie uprzykrza Ci nadmiar kilogramów, których nie możesz się pozbyć od dłuższego czasu?

Objawy te jednoznacznie wskazują na zakwaszenie organizmu!

zakwaszenie001.jpg

Mimo, że zakwaszenie organizmu w medycynie to żadna nowość to temat ten został spopularyzowany dopiero w ostatnim czasie.

MSG (E621, glutamina, kwas glutaminowy) w ciągu 365 dni rok w rok produkuje się go około 400 tysięcy ton. Znajdziemy go m.in.: w kostkach rosołowych, vegecie i innych suszonych jarzynkach, mieszankach ziołowych, przyprawach do mięsa, soli ziołowej, czosnkowej, zupach czy sosach w proszku, oraz w gotowcach tzw. słoikowcach. Wyniki wielu badań naukowych dowodzą o jego odkładaniu i kumulacji w organizmie a jego szkodliwe działanie może być widoczne dopiero po latach.

zdrowy_rosolek.jpg

Nim sięgniesz ponownie po tzw. E621, przeczytaj o jego "możliwościach":

Jak zachowujemy się najczęściej w sytuacjach stresowych?

mindmaster_dzierzno.jpg

fot. Mistrz myślenia! (formuła Mind Master) j. Dzierżno Duże

Szybko coś „przegryzamy„ a przez resztę dnia utrzymuje nas na chodzie kawa, papierosy, słodycze... Na kolację coś szybkiego potem zbyt krótki sen. To wszystko jeszcze bardziej zwiększa stres oksydacyjny! Tymczasem podczas stresu potrzebujemy przede wszystkim witamin i minerałów i pierwiastków śladowych. To dzięki nim organizm jest w stanie bronić się przed negatywnymi czynnikami i produkować niezbędną nową energię.

Wolne rodniki są powszechnie znane i szkodliwe dla zdrowia. Nasz organizm dziennie wytwarza wiele związków tlenu wysoko reaktywnych, które są szkodliwe dla naszego zdrowia uszkadzając komórki naszego organizmu. Główną przyczyną tego stanu jest m.in. promieniowanie UV, nałóg palenia nikotyny, wszelakie obciążenia fizyczne i psychiczne oraz wiele innych.

pyskowice_zdrowie_rodniki.jpg

Przeciwstawnym wolnym rodnikom są antyoksydanty, substancje je unieszkodliwiające i chroniące strukturę naszych komórek. Ich moc mierzymy w jednostce ORAC.

Jak z nimi walczyć?

Okres jesienno-zimowy w naszym klimacie to czas spadku odporności i wzmożonej liczby infekcji. Dlatego warto zadbać o swoje zdrowie. Witamina C to jedna z najbardziej znanych witamin o ogromnym wpływie na nasze zdrowie.

odpornosc_witC.jpg

Witamina ta spełnia w organizmie wiele funkcji: