Składniki (porcja 200g):
- 1.5l świeżego mleka
- 250ml kefiru z grzybka tybetańskiego
Mleko wlej do naczynia i podgrzej, gdy osiągnie wysoką temperaturę (WAŻNE: nie gotuj!!!) wlej do niego kefir z grzybka tybetańskiego (najlepiej dwudniowego). Podgrzewaj do momentu oddzielenia się serwatki - nie mieszaj! Odstaw naczynie z pieca do ostygnięcia - następnie ułóż na durszlaku gazę i przelej całość z naczynia by ciecz odciąkła.
Zawiń ser szczelnie gazą, uformuj kulę i spłaszcz - odsączając nadal płyn - następnie w takiej formie odstaw na durszlaku na około 10 godzin... i gotowe

Świetny do kanapek, zarówno tych z owocami czy z ogórkiem, rzodkiewką lub łososiem. Sam kefirek stanowi super bazę do chłodników i koktajli.
Przeczytaj o właściwościach grzybka tybetańskiego