ELVISH najdroższy miód na świecie. Kilogram tego wyśmienitego rodem z Turcji miodu kosztuje około 5000 euro. Jest pozyskiwany z głębokiej na 1800 metrów jaskini w dolinie Sarıçayır. Cena miodu to nie tylko skutek naturalności "niestosowania uli", ale i wzbogacenia minerałami pozyskiwanymi przez pszczoły z jaskini.

swieta_miodek.jpg

Pierwszy kilogram został sprzedany na francuskiej giełdzie za 45000 euro a rok później chiński farmaceuta kupił kolejny kilogram za 28000 euro.

Zdrowy, własny i niezwykle prosty w wykonaniu przepis na domowy biały ser.

twarog_grzybek_tybetanski.jpg

...a co najważniejsze - bez użycia wymyślnych sprzętów typu serowar - w naszym przepisie wystarczy tylko naczynie, sitko oraz kawałek gazy.

Już czas - tydzień do świąt! Chcesz zdążyć? Polecamy wyśmienity, domowy, staropolski, babciny zakwas na żurek. Poniżej dla Was prosta a jak bajeczna receptura.

zakwas_zurek.jpg

Jego smak = poezja...

Najkorzystniejsza dla naszego zdrowia jest woda strukturyzowanaW przyrodzie występuje w warzywach, owocach, ich sokach a także w roztopionym lodzie. Wodę strukturyzowaną można kupić, ale najlepiej i najtaniej jest przygotować ją w domu.

woda_strukturowana.jpeg


Oto przepis:

Kulebiak to świetna aromatyczna potrawa rodem z kresów. Świąteczne, Wigilijne nadzienie najczęściej składa się z kapusty oraz grzybów. Poznajcie naszą propozycję z grzybami w cieście francuskim oraz łososiem!

kulebiak.jpg

Składniki:

pierniczki.jpg

Składniki:
(około 40 sztuk)

Imbir pobudza układ odpornościowy, niszczy wirusy, rozgrzewa, pomaga przy zapaleniu stawów, reguluje pracę woreczka żółciowego, przeciwdziała nadmiarowi gazów w jelitach, zmniejsza wydzielanie kwasów żołądkowych, niweluje poranne nudności (zalecany w ciąży), działa napotnie i usuwa toksyny.

imbir.jpg

smoothie_jablkowo_bazyliowe_01.jpg

Składniki: (2 porcje)

1 średnie jabłko
10-15 listków bazylii
1,5 szklanki soku z brzozy (lub klarownego soku z jabłek)
2 - 3 łyżki soku z limonki (lub cytryny)
1 łyżka syropu klonowego (lub syropu z agawy)

Sposób:

Jabłko obrać, wyciąć gniazda nasienne, pokroić i włożyć do pojemnika blendera. Dodać liście bazylii, wlać sok z brzozy, sok z limonki, syrop i zmiksować tak aby nie było widocznych cząstek bazylii (można przecedzić przez sitko).

Smacznego! cool

Źródło: nadesłała Roksana S.

nalesnikzpieca001.JPG
Wersja z łososiem i koperkiem (można dodać ser feta)

Składniki: